Consiliul Raional Sîngerei

Switch to desktop Register Login

Eforturi comune pentru binele cetățenilor

În această dimineață, conducerea raionului Sîngerei, în persoana domnilor Grigore Corcodel, Tudor Tutunaru, Ion Bîrsanu și Iulian Erimei, a întâmpinat Prim-ministrul Republicii Moldova, dl Ion Chicu.

După tradiționala întâlnire cu pâine și sare, demnitarii au mers la Casa raională de Cultură “N. Iorga”, unde erau așteptați de public. Pentru început, președintele raionului dl Grigore Corcodel, a salutat asistența și a mulțumit, pentru atitudine civică, de care s-a dat dovadă.

În continuare, mulțumiri pentru atenție a expus dl Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova, care a evidențiat și importanța deplasărilor în teritoriu, scopul cărora este familiarizarea cu necesitățile locuitorilor. În viziunea dumnealui, această practică, contribuie la stabilirea unei relații deschise între autorități și cetățeni. Alocuțiunea rostită, a cuprins cele mai stringente subiecte, cum ar fi migrația, crearea locurilor de muncă, aprovizionarea cu apă, reparația drumurilor, iluminarea stradală, autorizarea gunoiștilor. Astfel, la capitolul infrastructură s-a adus la cunoștință despre Proiectul de reabilitare a drumurilor, unde este inclus traseul Bălți-Sărăteni și Proiectul național de reabilitare a sistemului de iluminat public stradal. Tot aici, Prim-ministrul a reiterat necesitatea verificării continue a calității lucrărilor efectuate, astfel încât acestea să fie durabile.

Pe parcurs s-a vorbit despre situația bugetară, informînd despre majorarea veniturilor în anul 2020, ceea ce permite investiția mijloacelor financiare în segmentele enumerate mai sus.

Pe lângă acestea, Prim-ministrul a menționat că Guvernul Republicii Moldova are la bază tehnocrația, iar activitatea acestuia este direcționată permanent spre rezolvarea problemelor. Din acest considerent și politica externă promovată este una echilibrată, ce are ca obiectiv dezvoltarea și menținerea unor relații de cooperare, benefice pentru cetățeni.

La sesiunea întrebări primarii localităților și locuitorii raionului au vizat următoarele chestiuni:

- rețelele de canalizare;

- legislația privind autonomia locală, subvenționarea în agricultură, exportul de mase lemnoase, achizițiile publice;

- dezvoltarea întreprinderilor mici;

- formula de finanțare a instituțiilor de învățământ;

- alimentarea elevilor;

- susținerea pensionarilor;

- tariful pentru energie electrică în timp de noapte;

- micșorarea taxelor pentru agenții economici;

- transportul public;

- instalarea sistemelor antigrindină etc.

Menționăm că la adresările parvenite, dl Ion Chicu a oferit răspunsuri de rigoare, iar cele de complexitate mai largă, urmează a fi examinate în timpul apropiat.

În concluzie, Prim-ministrul Republicii Moldova a exprimat convingerea că prin eforturi comune se pot schimba lucrurile spre bine, iar dialogul purtat este un imbold pentru a continua implementarea proiectelor de primă necesitate populației.

            Aducem la cunoștință că vizita a continuat cu deplasarea la SRL "Gelibert" și Primăria com. Bilicenii Vechi.

Secția Administrație Publică

the

IMG 7791

IMG 7792

IMG 7828

IMG 7835

IMG 7838

IMG 7841

IMG 7844

IMG 7851

IMG 7854

IMG 7858

IMG 7862

IMG 7864

IMG 7807

20200213 m4 4535

20200213 m4 4652