Consiliul Raional Sîngerei

Switch to desktop Register Login

Adevăr istoric recunoscut de urmași

Istoria... câtă semnificație poartă pentru fiecare acest cuvânt, această stare, acest adevăr al trecutului unui neam cu aceeași identitate. Istoria... revelație sau pură realitate ce desparte subtil și atât de inegalabil trăirile acestei țări. Scrisă în negura vremii cu atâta durere de străbunii noștri, în lupta pentru libertate, pentru a ne oferi nouă șansa de a fi, a o perpetua și slăvi, în fiecare zi din viața noastră.

Astăzi, 6 iulie 2020, se împlinesc 71 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei, când peste 35.000 de persoane, majoritatea fiind femei și copii, au fost trimise forțat în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Durere, chin, boală, munci silnice, represiuni - sunt puținele cuvinte care ar putea reda prin ce au trecut victimele deportărilor.

Luînd în considerare aceste evenimente, conducerea raionului Sîngerei în persoana președintelui Grigore Corcodel, vicepreședinților, Iulian Erimei, Tudor Tutunaru, Ion Bîrsanu, cu multă durere în suflet, au adus un omagiu victimelor tragicelor deportări, exprimînd regretul profund că după atâția ani, istoria noastră este uitată și blamată de consilieri, care la 9 Mai organizează mese de pomenire pentru Stalin, fapt criticat dur prin declarația semnată de conducerea raionului, consilieri, primari și locuitori. Care este răsplata pentru acest trecut? Cu atâta ușurință OT PSRM Sîngerei, lasă uitării filele de suferință, amintirile sumbre despre foame, moarte, frică, amintiri despre vieți schilodite de regimul sovietic sub conducerea lui Stalin. 

Atât timp cît mai avem oameni marcați de adevăr, oameni ce pot valorifica istoria acestui popor, mai suntem tari și nici o putere politică de stînga nu va reuși să ne doboare.

Trist că asemenea fapte sunt trecute cu vederea de consilieri raionali, istorici ce predau de-o viață copiilor acestui raion... Oare nu ar trebui să se promoveze adevărul și valorile strămoșești? Oare nu trebuie să fim pătrunși de ecoul unui trecut scris cu sângele străbunilor noștri și oare niște foloase politice pot șterge cu atâta ușurință devotamentul față de istoria acestui popor?

În goana după „împlinire” politică, se știrbește bucată cu bucată din istorie, din viitor ce rămâne a fi strâns legat cu lecțiile dure și greșelile trecutului.

Partizanatul politic al consilierilor raionali cu diplome în istorie și ani de experiență în spate, nu face altceva decât să demonstreze cât de ușor poate fi ademenit un om, de promisiuni și favoruri politice.

Și ne întrebăm... în momentul când dreptatea își va spune ultimul cuvânt, cum veți izbuti să păstrați în suflete memoria celor ce au trecut prin calvarul războaielor și deportărilor. Acelor, care într-o singură noapte au rămas fără identitate, bunuri și dreptul de ai mai vedea pe cei dragi.

Suntem obligați să evităm ororile trecutului, să sădim în sufletele urmașilor noștri semințe de înțelepciune, de devotament și recunoștință față de istoria sfântă a acestui popor. Generația de astăzi sunt patrioții de mâine și odată ce difuzăm către conștiința lor trădare și neclarități, riscăm să repetăm nemijlocit istoria scrisă cu durere.

Nimeni nu va reuși să șteargă această filă a istoriei din sufletele noastre și necruțătoare va fi ea cu cei ce nu o respectă.

Sesiunile video ale evenimentului, pot fi vizualizate aici: 

https://www.facebook.com/consiliulraional.singerei.5/videos/2593020057616541

https://www.facebook.com/consiliulraional.singerei.5/videos/2593021954283018

https://www.facebook.com/consiliulraional.singerei.5/videos/2593042754280938

Conducerea raionului Sîngerei

Secția Administrație Publică

IMG 1806

IMG 1812

IMG 1820

IMG 1827

IMG 1835IMG 1845

IMG 1854

IMG 1876

IMG 1891

IMG 1894

IMG 1861

IMG 1901