Consiliul Raional Sîngerei

Switch to desktop Register Login

Ședința operativă din 06.07.2020

             De dimineață, reprezentanții serviciilor desconcentrate și descentralizate s-au întrunit în ședință operativă. Pentru început, dl Grigore Corcodel, președintele raionului, a adus la cunoștință că la data de 06 iulie se consemnează ziua victimelor represiunilor politice și a propus de a ține un minut de reculegere, în memoria celor care au suferit. Totodată, s-a anunțat intenția conducerii raionului de a depune flori la monumentele din com. Prepelița și Chișcăreni.

Ulterior, dl Grigore Corcodel, în calitate de moderator al ședinței, a oferit cuvânt dlui Gheorghe Balea, medic principal Centrul de Sănătate Publică Bălți (Sîngerei), pentru a expune situația epidemiologică din raion. Astfel, s-a informat audiența despre înregistrarea a 28 cazuri pozitive de COVID-19, s-au enunțat focarele nou depistate și s-au oferit date despre efectuarea testelor (78 total: 15-primare, 63-repetate). Dl Balea a evidențiat atitudinea conștiincioasă a primarilor localităților raionului, față de monitorizarea răspândirii infecției.

Despre medicina primară a vorbit dna Eleonora Tartacovschi, șef IMSP Centrul de Sănătate Sîngerei, care a menționat că în prezent se prestează asistență la domiciliu pentru 97 persoane cu forme active. Președintele raionului s-a interesat de asigurarea personalului medical cu echipament necesar, accentuînd că în caz de strictă necesitate vor fi identificate mijloace financiare suplimentare pentru susținerea sectorului medical.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței, a fost infrastructura drumurilor de interes raional. Raportul de rigoare a fost prezentat de dl Vasile Țîbîrnă, șef Secție Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri. În cele expuse, s-a evidențiat că după efectuarea procedurii de licitație, câștigători pentru reparația a 11 loturi de drumuri, au fost desemnați SRL “CORSAG” și “STACI GRUP”. În urma lucrărilor ce vor derula, în raionul Sîngerei vor fi +4,7 km de drum asfaltat și +6 km de drum din piatră.

Pe lângă aceasta, s-a discutat conectarea rețelelor de apă ale or. Sîngerei la conducta de aprovizionare Soroca-Bălți-Sîngerei. Aici, dl Gheorghe Balea, a menționat că probele necesare au fost preluate, iar rezultatele privind calitatea apei din această sursă, vor fi prezentate în scurt timp. La capitolul dat, dl Grigore Corcodel a reiterat responsabilitatea părților în onorarea obligațiunilor contractuale, accentuînd că APL II, este deschisă spre colaborare întru satisfacerea necesităților primordiale ale cetățenilor.

În cadrul ședinței, dl Mihail Curciuc, șef- interimar Direcție Educație, a vorbit despre reparațiile curente ce au loc în unele instituții de învățământ și regulile ce trebuie respectate în cazul redeschiderii grădiniților, iar dl Sergiu Vatrici, șef – interimar al Inspectoratului de Poliție Sîngerei, a menționat că săptămâna precedentă s-au fixat furturi și încălcări ale ordinii publice, propunînd sistarea activității zonelor de agrement după ora 23:00.

Considerăm că interacțiunea reprezentanților din domeniul administrației, medicinei, educației, securității etc., are o influență majoră asupra identificării problemelor unității administrativ-teritoriale și a elaborării planului de acțiuni, în vederea rezolvării acestora.

 

Sesiunea video a ședinței, poate fi accesată aici: 

https://www.facebook.com/consiliulraional.singerei.5/videos/2592963890955491

Ana Foltea

Secția Administrație Publică

IMG 1787
IMG 1793
IMG 1799