Noutăți

Întîlnire de lucru cu agricultorii

Azi, 26 ianuarie 2023, în sala de ședințe a Consiliului Raional s-a desfășurat o întîlnire de lucru, organizată de SAC, cu participarea agenților economici din teritoriul raionului Sîngerei și reprezentanților SRL FLV. ASCENT., primăria Chișcăreni. Pentru început cu un cuvînt de salut a venit Președintele interimar al Consiliului raional, Ivan Cebotari, după care reprezentanții SRL FLV. ASCENT – Pancu Victor – agronom și Civirjic Serghei – inginer tehnolog care au vorbit despre toate momentele legate de cultivarea plantelor etero-oleaginoase și toate avantajele producerii lor.

Plantele etero – oleaginoase fac parte din horticultura autohtonă. Acest sector este unul de perspectivă, deoarece este profitabil și se bucură de interes produsele pe piețele regionale și internaționale. Un avantaj constă în valorificarea terenurilor cu o bonitate mai joasă, deoarece aceste plante preferă solurile sărace și nu pe cele bogate. Alt avantaj ține de diversificarea activităților agricole și obținerea de profituri pe măsură de către fermieri.
Cultivarea plantelor etero-oleaginoase pentru Republica Moldova oferă fermierilor posibilități de diversificare a surselor de venit și prezintă o serie de avantaje:
• Se obține materie primă pentru industria alimentară, farmaceutică, cosmetică, ușoară, etc.;
• Se diversifică gama de plante cultivate, aceasta ducând în timp la reducerea recoltărilor din flora spontană; Se asigură produse competitive sub aspectul calității.
Cultivarea plante etero-oleaginoase în sistem ecologic oferă unele avantaje și sunt recomandate pentru fermierii mici spre implementare reieșind din următoarele considerente:
• Cultivarea planetelor aromatice este favorizată de condițiile pedo-climaterice din regiunea dată.
• Atât pe piața internă cât și pe cea europeană, cererea este în plină ascensiune.
• Randamentul / rentabilitatea acestor culturi este unul foarte ridicat.
• Investiția inițială este mică în raport cu profitul mediu obținut.
• Prețul de comercializare avantajoase, în funcție de: specie, partea folosită (flori, frunze, rădăcini, rizomi, muguri, semințe, fructe etc.), de starea produsului, de sistemul în caresunt produse: ecologic sau convențional.
• Rentabilitatea anuală a culturilor sectorului plante etero-oleaginoase este înaltă, practic majoritatea culturilor înregistrează peste 100% rentabilitatea, ceea ce este avantajos sectorului și permite de a spori veniturile fermierilor în spațiile rurale. Principalul motiv pentru care agricultorii trebuie să se gândească la cultivarea plantelor etero-oleaginoase are o universalitate ridicată în privința adaptării și are de asemenea și o durată de viată îndelungată. Mai mult decât atât, plantele etero-oleaginoase pot aduce și venituri destul de mari, mai ales daca sînt utilizate în scopul producerii uleiului esențial și pot asigura circuitul ecologic de producere.
• La întîlnire au mai fost discutate problemele actuale ale agricultorilor. Au venit cu întrebări și propuneri dnii Cernogal Gheorghe, Vieru Ion – SRL Coriandro – Agro, Ciubuc Mihai – SRL Buntovit –Agro, Marandiuc Serghei –SRL Alodiu –Nord, Marandiuc Victor – SRLSemedar – Agro, Panciuc Petru – SRL Pasagrocom, Gavca Dinu – SRLBloctor, Guțu Andrei SRL Avidinix Service, Ciobanu Gheorghe SRL Legația Agricolă, Andrieș Valentin, Turea Gheorghe ș.a.
• Mulțumim mult tuturor participanților pentru activitate, reprezentanților SRL FLV. ASCENT pentru informațiile foarte utile și sperăm la o colaborare fructuoasă!
Valentina Baciu,
specialist principal Serviciul agricultură și cadastru