Noutăți

27 ianuarie – Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

În fiecare an, la 27 ianuarie ne aducem aminte de tragicele clipe prin care au trecut victimele Holocaustului, iar în semn de păstrare a memoriei, astăzi, președintele interimar al raionului, Ivan Cebotari, șeful Secției Administrație Publică, Vitalie Tabarcea însoțiți de viceprimarul s. Pepeni, Sergiu Grosu și funcționarii primăriei, au depus flori la monumentul „Mama Îndureraților” din s. Pepeni.

În alocuțiunile rostite, a fost evidențiat rolul păstrării istoriei cît și prețul suprem pe care l-au plătit victimele Holocaustului pentru ca noi astăzi să ne bucurăm de pace.
Subliniem că ținta genocidului au fost evreii, considerați drept rasă inferioară de către regimul nazist. În timpul Holocaustului au fost uciși aproximativ șase milioane de evrei de toate vîrstele, majoritatea fiind din Europa iar 300 fiind îngropați în Pepeni. Milioane de femei, vîrsnici și suflete de copii nevinovați și-au pierdut viața, fiind supuși unor chinuri îngrozitoare.
În 2005, Rezoluţia privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 27 ianuarie ca Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.