Media, Noutăți

81 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Iorga

De câțiva ani, Casa Raională de Cultură, cu demnitate poartă numele lui Nicolae Iorga –  istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Această personalitate s-a născut la 17 ianuarie 1871 și a decedat la 27 noiembrie 1940. Pe parcursul vieții, a creat şcoală şi a dat direcţie culturii naţionale, s-a implicat activ în viaţa social-politică a ţării sale. Totodată, s-a ambiţionat nu doar să scrie istorie, ci să şi facă istorie, într-o epocă de renaştere naţională.

Nicolae Iorga a avut un sfârşit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia şi asasinat de legionari. Astfel, realitatea politică şi socială a acelei perioade s-a dovedit a fi nepotrivită cu personalitatea savantului, care s-a stins din viață pe nedrept, ciuruit de gloanţe.

Menționăm că, se împlinesc 81 de ani de la trecerea în neființă a acestui Om marcant, iar bustul său din scuarul Casei raionale de Cultură, a fost acoperit cu florile recunoștinței de către conducerea raionului Sîngerei, în persoana președintelui dl Grigore Corcodel, vicepreședinților dl Iulian Erimei, dl Tudor Tutunaru, dl Ion Bîrsanu, cât și de consilieri raionali și funcționarii din cadrul subdiviziunilor Consiliului raional Sîngerei.