Noutăți

Agricultura durabilă – cheia succesului în condițiile încălzirii globale…

      

       La 31 martie curent, s-a desfășurat seminarul cu tema „Organizarea lucrărilor de primăvară, tehnologiile de creștere a culturilor cerealiere și leguminoase. Agricultura durabilă – cheia succesului în condițiile încălzirii globale.”, eveniment organizat de către Serviciul Agricultură și Cadastru, cu participarea producătorilor agricoli din raion.

Moderator a fost Rurac Mihail, doctor în științe agricole, cunoscut  promotor al agriculturii durabile. Seminarul a fost mai mult o întîlnire de lucru la care participanții au avut sugestii, propuneri în urma multitudinii de informații oferite de către moderator.

În acest sens, un accent aparte s-a pus asupra posibilității sau imposibilității aplicării       No – till în condițiile raionului nostru cu soluri grele. Toți participanții au fost de acord cu  faptul că sînt necesare schimbări radicale în prelucrarea solului și că nu există altă cale de păstrare a fertilității solurilor. Efectectele încălzirii globale sînt tot mai simțite, emisiile de carbon tot cresc și dacă continuăm așa ne așteaptă pe viitor tot mai multe cataclisme naturale: furtuni, vînturi puternice, ploi în averse ce conduc la eroziuni ale solului ș.a.

Agricultura este cea care contribuie cel mai mult la eliberarea Carbonului, anume prin arătură. Prelucrînd solul scăpăm carbonul din el, de aceea trebuie să fie mereu acoperit cu resturi vegetale și vom avea și microflora atît de necesară pentru agricultură. Lectorul a remarcat că la moment țara noastră a pierdut deja jumătate din fertilitatea solurilor, toate uneltele provacă distrugerea lui și distrugerea circuitului dintre apă, azot și carbon.

 Microrganismele sînt unicile ce pot restabili solul. În întreaga lume în  anul 2000 s-a bătut alarma despre necesitatea introducerii agriculturii conservative,  iar noi pînă în prezent avem doar 20mii ha de terenuri No – till, astfel rămînem cu mult în urma  altor țări „No-tilllul e o stare de suflet” a spus lectorul. Totodată, a prezentat exemple istorii de succes ale agricultorilor din țară care practică No – till și sînt mulțumiți, mărind suprafața terenurilor an de an , văzînd avantajele acestei practici. Există un program de captare a corbonului, care va fi finanțat de UE și avem și în raionul nostru agricultori care au aderat la acest program

Participanții la seminar s-au arătat forte interesați și au adresat întrebări, îngrijorați de situația agriculturii  au încercat să caute soluții. Marandiuc Serghei a atras atenția asupra dificultății practicării no – tillului din cauza secetelor ce nu permit creștrea plantelor pentru acoperire, Irimenco Grigore a spus că restabilirea surselor naturale de apă și împădurirea ar rezolva problemele legate de secetă. Lucian Balan, a povestit cîte ceva din experiența sa, despre greutățile întîmpinate în practicarea agriculturii durabile.  Este foarte îmbucurător faptul ca în deosebi tinerii agricultori, dar și cei cu experiență, sînt gata să încerce, să facă o schimbare, sînt cu fața spre agricultura durabilă.

 În acest context Dl Rurac l-a numit pe Lucian Balan  pioner al  agriculturii conservative, motiv de mîndrie pentru am dori să avem cît mai mulți activiști în acest domeniu.

Atmosfera seminarului a fost interactivă. Participanții au rămas și după seminar să mai comunice, au fost bucuroși să se întîlnească. Mulțumim mult d-lui Rurac Mihai pentru promovarea agriculturii durabile, pentru seminarul foarte util, pentru dedicarea sa, îi dorim să adune cît mai mulți susținători. Sperăm la o colaborare cît mai fructuoasă. Împeună să schimbăm agricultura  și atitidinea față de darul  prețios – solul!

Valentina Baciu, specialist principal Serviciul Agricultură și Cadastru