Noutăți

„Ajută-mă să lupt cu infecțiile”

    Astăzi, președintele raionului Sîngerei, Cristian Cainarian, însoțit de vicepreședinții raionului, Ivan Cebotari și Vera Serbușca, au avut o întrevedere cu Boris Zemțov, consilier senior pe materie de sănătate în cadrul misiunii USAID din Moldova, Inga Pasici, coordonatoare a Proiectului, Farhat Iman Bachiem, specialist pentru schimbarea socială și comportamentală în cadrul UNICEF Moldova, Nicolae Furtună, specialist epidemiolog de formare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Eleonora Tartacovschi, șef al Centrului de Sănătate Sîngerei și Gheorghe Balea, medic principal al Centrului de Sănătate Publică Bălți (Sîngerei).

    Dialogul s-a petrecut în contextul desfășurării campaniei de informare și implicare a comunității privind creșterea cererii de imunizare la nivel local, sub sloganul „Ajută-mă să lupt cu infecțiile”, implementată cu suportul UNICEF, în colaborare cu Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Centrul Strategii și Politici de Sănătate și Ministerul Educației, cu susținerea financiară a USAID.
În acest context, campania va acoperi 10 raioane cu rate joase de vaccinare pentru toate vaccinurile incluse în Calendarul Național de Imunizare. Obiectivul principal este creșterea numărului de imunizări în raioanele selectate, implicând autoritățile publice locale, profesorii, educatori, asistenții sociali, liderii religioși și comunitatea Rome, în vederea schimbării comportamentelor părinților cu copii 0-5 ani și a populației generale, promovând încrederea în eficacitatea vaccinurilor.
    Astfel, în perioada 13 – 14 decembrie 2023, echipele mobile din cadrul campaniei „Ajută-mă să lupt cu infecțiile” își vor desfășura activitățile în raionul Sîngerei, vizitând localitățile: Sîngerei, Biruința, Copăceni, Pepeni, Cotiujenii Mici, Drăgănești, Singereii Noi.
Aceste activități includ comunicarea cu autoritățile publice locale, liderii comunitari, asistenții sociali și reprezentanții ai cultelor religioase pentru a încuraja implicarea activă în promovarea vaccinării la nivel de comunitate. De asemenea, sunt planificate sesiuni de instruire și informare pentru cadrele didactice din întregul raion, precum și deplasarea echipelor mobile în regiunile vizate pentru promovarea vaccinării și creșterea cererii de imunizare, cu accent pe vaccinarea de rutină și HPV.
     În discursul său, președintele raionului, Cristian Cainarian, a subliniat importanța identificării soluțiilor viabile pentru asigurarea unei rate ridicate de vaccinare, implicând prompt toți factorii decizionali. De asemenea, a exprimat sincere mulțumiri pentru susținerea partenerilor externi și investițiile constante în asigurarea unei calități sporite a vieții pentru toți cetățenii raionului.