Noutăți

Ansamblul „Düz Ava” la Sîngerei

Raionul Sîngerei a fost astăzi gazda oficialilor din sudul Republicii Moldova, reprezentată de către Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah.

Vizita se desfășoară în contextul derulării campaniei „Cunoașteți Găgăuzia prin Cultură” și în cadrul acesteia ansamblul național de cîntece și dansuri găgăuze „DYUZ – AVA” a reușit să impresioneze spectatorii prin tradițiile impresionate redate prin muzică și dans.​

La concertul de zile mari petrecut în incinta Casei raionale de Cultură „Nicolae Iorga” din or. Sîngerei, au fost prezenți: conducerea raionului, în persoana președintelui interimar, Ivan Cebotari, vicepreședintelui, Ivan Orlovschi, secretarului consiliului, Mihaela Luca, consilierilor raionali, funcționarii Consiliului raional, primari și multă lume dornică de a cunoaște cultura poporului găgăuz, care au rămas plăcut surprinși de programul artistic prezentat.
Ansamblul profesional de cântec și dans găgăuz a fost fondat în anul 1972, Düz Ava semnificînd melodie lină.
De mai bine de 50 de ani, colectivul încântă publicul, prezentînd toată bogăția și unicitatea folclorului găgăuz, diverse aspecte ale creativității muzicale, de dans, populare și artistice a găgăuzilor, îmbogățind-o cu trăsături moderne. Director artistic al Ansambullului de cîntec și dans popular găgăuz „Düz Ava” fiind Tatiana Șcegolevna, lucrător emerit în domeniul culturii din Găgăuzia, maestru în artă al RM iar coreograful andamblului este Victor Gradinar.
În alocuțiunea sa, Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a adresat un mesaj de mulțumire celor prezenți pentru primirea călduroasă și a accentuat patrimoniul cultural incontestabil al raionului Sîngerei.​
Președintele interimar al raionului, Ivan Cebotari, a exprimat recunoștință oaspeților pentru promovarea diversității culturale iar în semn de apreciere și recunoștință, a înmânat Diploma de gratitudine dnei Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia.

Totodată, pentru aportul adus la păstrarea și valorificarea patrimoniul cultural, spirit organizatoric și devotament față de domeniul profesat, dl Cebotari a înmînat Diploma de gratitudine, dnei​ Marina Semionova, șef Direcția principală a culturii al UTA Gagauz Yeri iar cu o altă Diplomă de gratitudine pentru aportul substanțial adus la păstrarea și promovarea valorilor culturale ale neamului, creativitate, colorit deosebit și măiestri scenică a fost înmînată Colectivului Artistic Emerit al Republicii Moldova, Ansamblul găgăuz de cîntece și dansuri populare „DYUZ —​ AVA”.
Informăm că în cadrul evenimentului un moment aparte a fost dedicat semnării Acordului de colaborare în domeniul culturii, de către Valeriu Rusu, șef Secție Cultură și Marina Semionova, șef Direcția principală a culturii al UTA Gagauz Yeri.

Campania „Cunoașteți Găgăuzia prin cultură” este dedicată împlinirii a 28 de ani de la adoptarea Legii „Cu privire la legislația specială” a statutului Unității Teritorial Administrative Găgăuze (Gagauz Yeri) și are drept scop promovarea Culturii poporului găgăuz la nivel Național, iar pentru locuitorii raionului Sîngerei a fost un prilej deosebit pentru a savura un concert inedit în prestația colectivului artistic emerit al Republicii Moldova, Ansamblului Național de Cântece și Dansuri Găgăuze „DYUZ-AVA”.