Noutăți

Florile recunoștinței la bustul Mitropolitului Iosif Naniescu

În această zi plină de semnificație, 26 ianuarie 2024 – zi memorabilă în care se împlinesc 122 de ani de la trecerea în neființă a Mitropolitului Iosif Naniescu, cu profundă recunoștință și înalt respect , pentru păstrarea memoriei acestei personalități , conducerea raionului reprezentată de Președintele raionului Cristian Cainarian, vicepreședinții Ivan Cebotari și Vera Serbușca, primarul or. Sîngerei Arcadie Covaliov cât și  funcționari din cadrul entității și Primăria orașului Sîngerei  au depus florile recunoștinței la bustul Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Amintim că Iosif Naniescu s-a născut în s. Răzălăi, părinții săi fiind Teodosia și preotul Anania (Nane) Mihalache.

În conștiința contemporanilor și urmașilor rămâne un filantrop, prin susținerea și ajutoarele acordate oamenilor, totodată remarcîndu-se prin înființarea Societății Clerului Român, care avea misiunea de a ajuta copii de preoți rămași orfani și preotesele văduve.

La 26 ianuarie 1902 mitropolitul Iosif Naniescu „cel sfânt și milostiv” părăsește pe fiii săi duhovnicești și se strămută la cereștile lăcașuri, pentru a sta în fața marelui Arhiereu Iisus Hristos. Mormântul său se află în partea de sud a catedralei mitropolitane terminate de el.

Iosif Naniescu a rămas în istoria neamului drept model de bunătate, smerenie, dreptate și omenie. Amintirea sa rămâne viabilă în inimile noastre pentru încă mult timp înainte, iar evenimentul de astăzi marchează un moment în care comunitatea își reafirmă legătura cu rădăcinile sale istorice și cu valorile fundamentale care definesc națiunea  română.