Media, Noutăți

În Sîngerei a fost lansat un program de screening auditiv pentru copii, cu sprijinul Uniunii Europene

Astăzi, în sala de ședință a Consiliului raional Sîngerei a avut loc o întilnire de lucru, unde a participat vicepreședintele raionului Sîngerei, dl Tudor Tutunaru și dna Angela Moiseeva, președintă a Asociației „AudiViz”, dna Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, dna Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova, șefii centrelor de sănătate din raion și primarii. Dumnealor au discutat despre crearea unui serviciu de screening auditiv, care va fi creat la Spitalul Raional Sîngerei și care va asigura identificarea și prevenirea timpurie a pierderilor de auz la copii, datorită unui proiect implementat de Asociația „AudiViz” și finanțat de Uniunea Europeană.

Spitalul va fi dotat cu echipament specializat pentru testarea auzului nou-născuților și copiilor cu vârsta de până la 7 ani. Va fi creată o echipă din lucrători medicali, care se va deplasa la 12 centre de sănătate din comunele raionului pentru testări. În total, de acest serviciu vor beneficia 1200 de copii din raion. Familiile copiilor identificați cu deficiențe de auz vor fi monitorizate și ghidate pe durata procedurilor de diagnosticare și reabilitare sociomedicală a copilului.

Descoperirea la timp a deficiențelor de auz și intervenția corespunzătoare permite copiilor să dezvolte abilități de vorbire și limbaj adecvate vârstei și să înceapă educația formală în aceeași sală de clasă cu semenii lor cu auz obișnuit. „În consecință, copilul va putea să audă, să vorbească și să comunice cu membrii familiei, să participe la viața societății. În acest fel vom preveni izolarea și chiar plasarea copilului cu deficiențe de auz în instituții rezidențiale, respectiv, vom spori șansele de angajare în câmpul muncii, la maturitate”, a declarat, la evenimentul de lansare a proiectului, dna Angela Moiseeva, președintă a Asociației „AudiViz”.

Este pentru prima dată când avem posibilitatea să creăm în raion un asemenea serviciu. Administrația raională acordă tot sprijinul acestui proiect, întrucât suntem conștienți că el constituie o șansă importantă pentru multe familii să descopere la timp și să trateze copiii corespunzător în cazul eventualelor deficiențe de auz”, a menționat vicepreședintele raionului Sîngerei, dl Tudor Tutunaru.

Prezentă la evenimentul de lansare, dna Victoria Neaga, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că Uniunea Europeană consideră societatea civilă un partener de încredere în realizarea proceselor de reformă: „Prin sprijinul acordat organizațiilor societății civile de la nivel local vor fi dezvoltate servicii sociale esențiale pentru a îmbunătăți considerabil calitatea vieții persoanelor vulnerabile”.

Organizația «Audiviz» este una din cele 40 de organizații care au beneficiat sau vor beneficia de granturi în cadrul proiectului «Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune». În cadrul unui alt proiect implementat de Fundația Soros Moldova.

Împreună cu câteva organizații partenere și la fel cu resursele Uniunii Europene, «Audiviz» a dezvoltat un serviciu social de intervenție timpurie pentru copiii cu deficiențe de auz la Bălți. Serviciul este sustenabil și este deja prestat de către Centrul medicilor de familie din Bălți. «AudiViz» este una dintre organizațiile care promovează schimbările pozitive în comunități și construiește parteneriate durabile cu autoritățile. Echipa de proiect va acorda tot suportul necesar pentru ca organizațiile subgrantate să devină piloni în crearea comunităților incluzive și prietenoase persoanelor din grupuri vulnerabile”, a declarat la evenimentul de prezentare a proiectului, Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova.

Proiectul „Programul local de screening auditiv schimbă spre bine viața copiilor cu deficiențe de auz” și are un buget de 50 797 de euro și se va desfășura până în luna iunie 2023.

Proiectul este implementat de Asociația Obștească „AudiViz” din resursele Uniunii Europene în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.