Media, Noutăți

Ministra Mediului s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Sîngerei

Astăzi, ministra Mediului, dna Iuliana Cantaragiu, s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Sîngerei.

La eveniment au participat: președintele raionului, dl Grigore Corcodel, vicepreședintele, dl Tudor Tutunaru, consilierul raional, dl Oleg Cernei, primarii localităților, reprezentanți ai Inspecției pentru Protecția Mediului Sîngerei și Agenției „Moldsilva”.
Ședința, a avut drept obiectiv discuțiile pe marginea gestionării eficiente a deșeurilor și programul național de împădurire. Astfel, dna Iuliana Cantaragiu, a comunicat despre cei trei piloni prioritari, și anume: gestionarea eficientă a deșeurilor, împădurirea și managementul integrat al resurselor de apă, subliniind că Programul național de împădurire reprezintă o prioritate a Guvernului și se planifică a fi plantați 100 mii ha în următorii 10 ani, însă pentru realizarea acestui fapt, este primordială conlucrarea APL și Agenției „Moldsilva”, pentru a stabili care sunt terenurile pentru plantarea viitoarelor păduri.
Un accent aparte, a fost pus pe identificarea terenului destinat construcției unui poligon regional, destinat pentru depozitarea deșeurilor din 7 raioane, din care face parte și raionul Sîngerei, ca regiunea nr.7 din cadrul Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor din Republica Moldova pentru anii 2013-2027.
Edilii locali, au adresat ministrului întrebări cu care se confruntă zi de zi, precum, sortarea deșeurilor, lipsa informării cetățenilor despre posibilitățile de sortare, lipsa finanțărilor, lipsa stațiilor de epurare și sistemelor de canalizare, dificultățile întîmpinate în aplicarea și implementarea proiectelor, insuficiența masei lemnoase pentru asigurarea cu agent termic, înregistrarea incendiilor de vegetație, etc.
Dl Grigore Corcodel, președintele raionului Sîngerei, a subliniat importanța unei conlucrări cît și comunicări eficiente în ceea ce privește construcția unui poligon regional, cu prezentarea informațiilor sistematizate și exemplificate.