Noutăți

Noi oportunități pentru raionul Sîngerei

Astăzi, într-o vizită de lucru în raionul Sîngerei se află Secretarul de Stat, Iurie Scripnic și directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc.
Evenimentul a debutat cu o ședință la Consiliul raional. La masa de dialog, alături de invitații de onoare, au luat parte președintele raionului Sîngerei, Cristian Cainarian, șeful OT Bălți al Cancelariei de Stat, Vladimir Rusu, producători agricoli, agenți economici și agricultori.
În debut, președintele raionului, Cristian Cainarian, a salutat audiența și a subliniat importanța primordială a acestor vizite. Ulterior, Ivan Cebotari, vicepreședintele raionului, a prezentat informații esențiale despre starea actuală a sectorului zootehnic și a evidențiat o scădere semnificativă a numărului de capete de bovine, aproximativ 5 mii de capete de porcine și o diminuare a efectivelor de ovine.
Cu un accent deosebit pe proiectele și politicile de dezvoltare, Secretarul de Stat a subliniat potențialul existent în raion pentru agenți economici puternici.
Oficialii au prezentat planurile prioritare pentru anul în curs, discutând în detaliu politicile de subvenționare și perspectivele de dezvoltare ale sectorului agricol.
În cadrul acestor discuții, Iurie Scripnic a subliniat necesitatea implementării acțiunilor strategice pentru a valorifica pe deplin produsele pe întreg lanțul alimentar și pentru a face față concurenței cu marii producători agricoli. El a evidențiat că o modalitate eficientă de a realiza acest obiectiv este prin crearea cooperativelor, subliniind beneficiile pe termen lung pe care acestea le aduc.
În ceea ce privește subvenționarea, Diana Coșalîc, director adjunct AIPA, a vorbit despre importanța informării adecvate și familiarizării cu oportunitățile de finanțare înainte de demararea unui proiect. S-au adus în discuție proiecte investiționale mari, inclusiv cele din programul liber și grupurile de acțiune locală.
Printre problemele vociferate, s-au numărat problema apei, defrișarea pădurilor și îngrijirea livezilor vechi. În plus, s-a insistat pe necesitatea plantării masive pentru asigurarea viitorului și s-au solicitat întâlniri mai frecvente pentru abordarea problemelor locale.

Dl Cernogal Gheorghe, a vorbit despre imperfecțiunea sistemului bancar republican, dl Macari  Simion, a avut multe obiecțiii privind Regulamentul de subvenționare , dl Borinschii Serghei, a solicitat implicarea dlui secretar de stat în soluționarea  unei problemei legate de irigare. Problema lipsei de apă pentru irigare au abordat-o majoritatea agricultorilor. Dl Secretar de stat a luat notă de toate problemele expuse, cu țelul de a contribui la soluționarea lor, în măsura posibilităților. Întrunirea a fost foarte productivă, participanții și-au expus dorința de a conlucra și pe viitor cu reprezentanții Guvernului, MAIA, AIPA, ANSA ș.a.

Oficialii urmează să se deplaseze în mai multe exploatații de creștere a caprinelor, bovinelor, etc.