Noutăți

Organizarea lucrărilor de primăvară în livezi

Șirul evenimentelor la Consiliul raional Sîngerei contrinuă cu seminarul de instruire cu tema „Organizarea lucrărilor de primăvară în livezi”, organizat de Serviciul Agricultură și Cadastru.

Evenimentul a avut loc la SRL Florplus Agro, în primăria Izvoare, sub conducerea domnului Clipca Viorel.  Moderatorul evenimentului fiind Ion Grosu, doctor în agricultură, șef al laboratorului de pepinierit și tehnologii moderne pomicole din cadrul Institutului Științifico-Practic Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău.
La seminar au participat agenți economici din raion, producători mari și mici de fructe, conducători ai gospodăriilor țărănești, persoane fizice proprietare de terenuri, livădari ai SRL „Florplus Agro” și specialiști de la ANSA.
Importanța acestor sesiuni de instruire este incontestabilă, deoarece conducerea și tăierea pomilor ocupă un loc predominant în tehnologiile de producție a fructelor. Domnul Grosu a demonstrat procedeele de dirijare a creșterii și fructificării pomilor, precum și diverse tipuri și tehnici de tăieri, sistemele de conducere pentru speciile sămânțoase și sâmburoase, în funcție de particularitățile biologice, soi, vârstă și asocierea soi/portaltoi, respectând cerințele de bază ale sistemului de conducere și tăiere.
Participanții au avut oportunitatea să viziteze livezile perfect amenajate ale SRL Florplus Agro, gestionate de Clipca Viorel, care este practic unicul pomicultor din raion ce asigură locuitorii cu fructe de o calitate deosebită de mai mult timp.
Pe parcurs, Ion Grosu a oferit generos sfaturi referitoare la fertilizarea și protecția pomilor și a răspuns explicit la numeroasele întrebări apărute. Toți participanții la seminar au dobândit noi cunoștințe în domeniu și au avut ocazia să discute și să își schimbe contactele pentru a colabora în viitor.