Noutăți

Producătoarele agricole pot beneficia de granturi pentru sporirea rezilienței energetice a afacerii lor

În această dimineață Consiliul Raional Sîngerei a găzduit evenimentul de lansare a programului de granturi desfășurat în cadrul Proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”.

La sesiunea de instruire au participat: vicepreședintele raionului, Iulian Erimei, specialiștii SAC și DEAIEE, reprezentanți ai APL de nivelul I și producători agricoli, potențiali beneficiari ai proiectului.

În debut, Iulian Erimei, vicepreședintele raionului a salutat audiența subliniind rolul primordial al acestor insturiri pentru dezvoltarea economică a raionului.

Ulterior, reprezentanții PNUD, CONTACT și AXA au venit cu o informație amplă privitoare la  programului de granturi.

Informăm că grație proiectului, producătoarele agricole micro, mici și mijlocii din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Briceni, Hîncești și Sîngerei pot obține granturi pentru sporirea eficienței energetice a afacerilor lor și utilizarea energiei regenerabile. Granturile vor fi acordate prin intermediul PNUD, din sursele financiare oferite de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Guvernul Japoniei.

Dosarele de participare la concursul de finanțare pot fi depuse până pe 4 august 2023.

 

Proiectul va oferi, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), 30 de granturi pentru implementarea inițiativelor de trecere la energia din surse regenerabile și utilizarea tehnologiilor eficiente energetic, iar cu susținerea Ambasadei Japoniei în Republica Moldova – alte 30 de granturi. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, femeile antreprenoare vor beneficia și de un program complex de consolidare a capacităților.

Producătoarele agricole micro câștigătoare vor obține granturi de până la 6000 dolari SUA, iar producătoarele agricole mici și mijlocii de până la 16.000 dolari SUA. Contribuția financiară a beneficiarelor trebuie să fie de cel puțin 20% din valoarea totală a grantului, dar să nu depășească suma finanțării.

Activitățile eligibile pentru finanțare sunt următoarele:

  • Instalarea colectoarelor solare pentru prepararea apei calde menajere;
  • Instalarea panourilor solare fotovoltaice;
  • Instalarea tehnologiilor pentru producerea biogazului;
  • Instalarea pompelor de căldură;
  • Instalarea cazanelor bazate pe arderea biomasei solide (lemne, pelete, brichete) pentru încălzire;
  • Implementarea măsurilor de eficiență energetică în cadrul depozitelor, încăperilor utilizate în cadrul activității economice a producătorilor agricoli;
  • Alte activități aferente care pot contribui la creșterea autonomiei energetice a producătoarelor agricole micro, mici și mijlocii pentru activitățile agricole din cadrul acestora.

 

Problemele ce țin de utilizarea  energiei regenerabile  au la moment o importantă vitală prin  reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor forme de poluare, precum și în sporirea siguranţei aprovizionării cu energie a tuturor sectoarelor ale economiei.