Noutăți

Ședința operativă din 18.12.2023

Dimineața lucrativă a debutat la Consiliul Raional Sîngerei cu tradiționala ședință operativă.

În deschidere, președintele raionului, Cristian Cainarian, a salutat audiența și a prezentat evenimentele planificate pentru săptămâna curentă. De asemenea, a informat despre înregistrarea unui caz de influență aviară la marginea comunei Cubolta, în fauna sălbatică.

În continuare, vicepreședintele raionului, Ivan Cebotari, a evidențiat importanța verificării tuturor primăriilor și instituțiilor de învățământ pentru a se asigura că au toate resursele necesare în perioada rece a anului iar Vera Serbușca,  vicepreședinte al raionului, a solicitat rapoarte de activitate de la toate direcțiile, secțiile și serviciile referitoare la realizările pentru anul 2023 și obiectivele propuse pentru anul 2024.

Președintele raionului a acordat apoi cuvântul reprezentanților din domeniul sănătății. Vitalie Tabarcea, șeful interimar al Spitalului Raional Sîngerei, și Eleonora Tartacovschi, șefa Centrului de Sănătate Sîngerei, au informat despre progresele precum instalarea unui ascensor în blocul chirurgical, finalizarea reparațiilor la blocul consultativ și planurile de renovare a laboratorului și secției de Terapie. De asemenea, au subliniat nevoia de imunizare activă împotriva rujeolei și deficiențele în ceea ce privește personalul medical.

Mihaela Scoropat, șefa Centrului de Tineret Sîngerei, a prezentat activitățile desfășurate, inclusiv lecții de șah, seri de film și organizarea de evenimente pentru tinerii din raion. Ludmila Prociuc, administratorul Incubatorului de Afaceri Sîngerei, a adus la cunoștință realizările din implementarea proiectelor, precum și primirea a 250 de mii de lei de la Ambasada Cehă, destinați pentru achiziționarea de pachete cu produse alimentare destinate persoanelor nevăzătoare.

Alți reprezentanți ai Consiliului Raional au adus informații relevante: Eugen Gorodenco, șeful Secției Administrative Militare, a discutat despre încorporarea din decembrie; Ion Harabagiu, șeful Serviciului Agricultură și Cadastru, a menționat participarea la delimitările în primării; Minodora Simonov, șefa Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri, a informat despre progresul lucrărilor la rigole și starea drumurilor, asigurate cu antiderapant.

Prezentările au continuat cu Lilia Cucoș, șefa Direcției Economie, Atragerea Investițiilor și Eficiență Energetică, care a vorbit despre includerea conacului de la Cubolta în Registrul turistic și suportul metodologic pentru grădinițe și gimnazii.

Ala Doagă, șef Serviciul Financiar, a atenționat despre ultimele transferuri; Valeriu Rusu, șef Secție Cultură a relatat despre participarea artiștilor la TV cu un program artistic, participarea la șezători, concerte, promovări de cărți și personalități; Elena Andriuță, șef Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei a specificat despre asigurarea cu cărbuni a mai multor pesoane vulnerabile și vouchere de la magazinul Azart pentru 8 copii, recepționarea a 1 mln. lei de la UNICEF pentru peroanele grav bolnave și asistenții lor sociali comunitari, distribuția a 9 foi la sanatorii balneo, etc; Lilia Scurtu, șef Direcție Educație a spus despre participarea la diverse seminare cît și vacanța de iarnă și Octavian Banaru, șef Direcția Finanțe  informat că se lucrează la executarea bugetului pentru anul 2023 cît și ultimile tranșe mijloace financiare, 10 mln.

La finalul ședinței, secretarul Consiliului Raional, Mihaela Luca, a anunțat că a fost semnată Dispoziția privind convocarea următoarei ședințe a Consiliului Raional, programată pentru data de 20.12.2023.