Noutăți

Sesiune de informare dedicată mediului de afaceri și reprezentanților băncilor comerciale din raionul Sîngerei.

Astăzi, la Consiliul Raional Sîngerei, a avut loc o sesiune de informare dedicată mediului de afaceri și reprezentanților băncilor comerciale din raionul Sîngerei. Scopul principal al acestei întâlniri a fost prezentarea programelor de finanțare oferite de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

În cadrul sesiunii condusă de reprezentantul Ciobanu Alexandru, șef Centru de consultanță IP ODA în parteneriat Consiliul Raional Sîngerei, Direcția economie, atragerea investițiilor și eficiență energetică, șef Cucoș Lilia, reprezentant din partea autorităților publice locale, Iulian Erimei și IP Incubatorul de Afaceri Sîngerei administrator, Prociuc Ludmila, IP ODA, s-au  discutat apeluri de granturi active care au ca obiectiv stimularea creșterii economice și a mediului antreprenorial, prin susținerea financiară a proiectelor investiționale și extinderea afacerilor, care pot fi accesate de antreprenori prin intermediul  următoarelor:

Programului “Start pentru Tineri”  Valoarea grantului este de până la 200 de mii lei (70% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 30% contribuție proprie a aplicantului).

Programului de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2 

Etapa de educație antreprenorială este obligatorie pentru companiile care au mai puțin de 3 ani de activitate. După parcurgerea instruirilor, beneficiarii Programului pot accesa finanțare nerambursabilă în două etape:

  1. În prima etapă, finanțarea nerambursabilă se va acorda în baza „Regulii 1+1”, adică fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul Programului, iar valoarea maximă a grantului nu va depăşi 250 000 lei.
  1. La etapa a doua pot aplica beneficiarii care au implementat cu succes proiectul investițional din prima etapă și intenționează să-și majoreze capacitățile de producere, diversifice produsele, să se extindă pe noi piețe de desfacere. Finanțarea nerambursabilă constituie maximum 67% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi 500 000 lei, iar contribuţia beneficiarului va constitui minimum 33%.

 

Programului de Ecologizare a ÎMM (linkat catre https://www.oda.md/ro/granturi/ecoimm). Valoarea maximă a  grantului este de până la 500 mii lei. Contribuția proprie este de minim 30 %.

Programului de Transformare Digitală a întreprinderilor mici și mijlocii 

Valoarea maximă a suportului financiar este de până la 500 mii lei.

Acum Guvernul Republicii Moldova vine cu un program ambițios de sprijinire a ÎMM,beneficiar al Programului guvernamental de stimulare a investițiilor „373”, care ajută micile  întreprinderi din Republica Moldova să asigure capital de investiții, la costuri și termeni de finanțare accesibile. Avantaje acestui program sunt

  • Beneficiezi de compensație la dobânzile la creditele investiționale, din partea statului
  • Plătești pentru credit dobândă de doar 7% în lei sau 3% în valoare
  • Poți contracta un credit investițional pe termen de până la 7 ani
  • Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 15 milioane lei
  • Contribuția proprie este de doar 10% din bugetul investițional
  • Nu plătești comision de rambursare anticipată și ai scutirea parțială de comisioane bancare aferente creditului

La finalul sesiunii, participanții au avut discuții constructive cu reprezentantul ODA despre beneficiile oferite de aceste programe, cu scopul de a crește accesul ÎMM la finanțare pentru proiecte investiționale, îmbunătățirea eficienței și performanței afacerilor, precum și sporirea competitivității prin investiții în proiecte ce contribuie la creșterea calității produselor și serviciilor.