Noutăți

Specialiștii Serviciului Agricultură și Cadastru au efectuat vizite de lucru în teritoriu

 

 

Recent, specialiștii serviciului agricultură și cadastru , la sugestia ministerului agriculturii, au efectuat o vizită de lucru în teritoriu, pentru evaluarea stării culturilor agricole.

În acest sens, am vizitat gospodăriile agricole SRL Rădoianul – Prim, primăria Rădoaia, conducător Pînzari Oleg; SRL Molfarm Grup și SRL Drăgăneștenii, conducător Meriacri Ion și SRL Accesal – Grup, primăria Pepeni, conducător Agachi Sergiu.

În cadrul vizitei, am examinat atît starea culturilor agricole de toamnă cît și starea semănăturilor de primăvară. Pentru moment culturile de grîu și orz se arată foarte bune: grîu înfrățit, cu frați bine dezvoltați, semănăturile de primăvară tot arată bine, răsărire uniformă, în dependență de termenul semănării. Culturile sînt îngrjjite, tratate la timp cu respectarea tehnologiilor de creștere. O atenție aparte merită rapița. Am întîlnit rapiță, la SRL Drăgăneștenii, cu înălțimea de 2,2 metri și tulpina de grosimea tulpinei florii soarelui, trebuie de spus că SRL Drăgăniștenii folosește și îngrășeminte organice, de aici și efectul vizual imediat. SRL Molfarm Grup dispune de o fermă zootehnică performantă, care la moment, din păcate nu funcționează, din lipsa pieței de realizare.

Agenții economici vizitați s-au arătat foarte binevoitori și receptivi, mîndri de starea actuală a culturilor crescute, au vorbit și despre dificultățile întîlnite, întreprinderile dispun de tehnică agricolă de ultima generație, investițiiile au fost enorme și   respectiv și așteptările, speranțele sînt pe măsură. Speră să obțină venit, să fie timp bun, fără pierderi la recoltare și principalul cu o piață de realizare cu prețuri adecvate!

Valentina Baciu,

Specialist principal Serviciul Agricultură și Cadastru