În această dimineață, vicepreședinții raionului Iulian Erimei și Ivan Orlovschi, alături de ministrul Energiei, Victor Parlicov, reprezentanta rezidentă interimară PNUD în Moldova, Andrea Cuzyova, directorul executiv AO Green City Lab Moldova, Veronica Herța, directorul IMSP Spitalul raional Sîngerei, Vasile Malcoci, medici și colabotatori ai instituției medicale au participat la evenimentul de dare în exploatare a panourilor fotovoltaice instalate pe acoperișul IMPS Spitalul raional Sîngerei.
Proiectul dat, prevede creșterea producerii energiei electrice din surse regenerabile, pentru a spori securitatea energetică și a atinge țintele privind reducerea emisiilor în sectorul energetic și a fost posibil grație suportului Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și a Facilității Globale de Mediu.
În alocuțiunea sa, vicepreședintele raionului, Iulian Erimei, a evidențiat importanța implementării acestui proiect, subliniind că anume astfel de investiții în infrastructură, în eficiența energetică, fortifică economia raionului și dă speranțe cetățenilor la o viață mai bună, aici, acasă. Totodată dumnealui a adresat sincere mulțumiri tuturor celor implicați în implementarea și finanțarea proiectului.
Vă informăm că IMSP Spitalul raional Sîngerei va folosi energia fotovoltaică pentru a reduce consumul de energie electrică din rețeaua centralizată și, nemijlocit, a costului facturilor. Un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 84 kW a fost instalată pe acoperișul instituției cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova și a Facilității Globale de Mediu.
Instalația fotovoltaică urmează să acopere circa 30% din consumul anul curent de energie electrică a IMSP Spitalul raional Sîngerei. Costurile totale ale sistemului fotovoltaic și al lucrărilor de modernizare a rețelelor electrice a fost de aproximativ 98,6 mii dolari SUA sau circa 1,87 milioane lei. Resursele financiare au fost oferite de către PNUD Moldova și GEF și urmează să fie restituite timp de maxim de 7 ani de către Consiliul raional Sîngerei, din contul economiilor la consumul de energie electrică.
Proiectul de instalare a panourilor fotovoltaice a fost realizat în parteneriat cu AO Green City Lab Moldova, laboratorul de inovații urbane creat în anul 2021 cu suportul PNUD Moldova și GEF.