Noutăți

„Tehnologii performante de cultivare a legumelor pe teren protejat”

La data de 29 mai 2023, de către Serviciul Agricultură și Cadastru  a fost organizat un seminar  cu tema „Tehnologii performante de cultivare a legumelor pe teren protejat”.

Măsura s-a desfășurat pe teritoriul SRL „Sera Noastră”, primăria Sîngereii Noi cu participarea legumicultorilor din teritoriul raionului, conducătorilor gospodăriilor agricole care nu practică cultivarea legumelor , dar au fost curioși să vadă o seră construită după ultimile realizări ale științei, specialiștilor ANSA și cu invitația în calitate de moderator, a d-lui  Vasile Botnari, doctor habilitat în agricultură, pămînteanul nostru, cu care ne mîndrim mult, băștinaș din s. Bălășești,laureat al Premiului Naţional pentru tehnologii agricole (2010), Laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru Agricultură “Ilie Untilă” (2018), Membru de Onoare al Academiei Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești, Romania, deținător al titlului „Cetățean de Onoare” a  satului natal, primăriei comunei Bălășești.

Dl Botnari a venit cu informații foarte utile  și interesante, posedînd o experiență vastă în domeniu.  În continuare gazdele : dn Roman Rogojină, Nicolaie Rogojină și Iosiv Borinschi  au făcut cunoscuți participanții cu afacerea lor: cum a îceput, cum merge, greutățile, succesele și au răspuns la multiplele întrebări ce au venit de la legumicltorii foarte interesați. și  acum, la creșterea legumelor,  accentul va fi pus pe ecologizare în măsura posibilităților, deja se uzează pentru fertilizare doar îngrășăminte organice. Încălzirea serei este asigurată de o centrală termică ce funcționează pe gaze, aerisirea automata. Procesul de irigare se asigură cu apa din bazinul de acumulare, în care se scurg toate apele de ploaie de pe acoperișul serei, datorită unui sistem bine pus la cale. Realizarea este pentru piața Moldovei și nu au frică de concurență deoarece  mizează pe calitatea înaltă a producției sale.

Trebuie de menționat că gazdele ne-au npimit deja a doua oară și mulți participanîi la seminar au venit foarte curioși să vadă cum a evaluat afacerea și au rămas uimiți de plantele spectacolar de frumoase și bine dezvoltate și de înseși     grandiozitatea serelor. Între timp SRL Sera Noastră a finisat și construcția frigiderului. Sîntem foarte mîndri că  la moment aceste sere rămîn cele mai performante din întreaga noastră țară cea ce e un mare plus  pentru raionul nostru.

Mulțumim  gazdelor noastre dragi,  frumoase la chip și suflet care ca de obicei  au fost foarte primitoare,într-o atmosferă foarte agreabilă, au organizat o excursie de vis pentru participanții care au rămas pur și simplu încîntați de cele văzute și au avut de acumulat impresii plăcute, cunoștințe și sfaturi utile.

Mulțumim mult dlui Vasile Botnari pentru implicare, profesionalizmul înalt de care a dat dovadă la moderarea  seminarului, sfaturile utile, tuturor participanților pentru activitate și în mod special, încă o data, conducătorilor  SRL Sera Noastră pentru ospitalitate, muncă, inițiativă și le dorim din suflet să nu-și piardă optimismul, să obțină succese remarcabile în activitate, să-și realizeze toate planurile și visele.

Valentina Baciu,

specialist principal Serviciul Agricultură și Cadastru