Noutăți

Veșnică recunoștință Eroilor

Veșnică recunoștință Eroilor

📌Dimineața de 23 Mai, a fost una plină de tristețe pentru toți cei care au venit să aducă un omagiu pentru cel care a fost Grigore Bașcan -primul general parașutist al României, originar din comuna Coșcodeni. În acest context, vă aducem la cunoștință că astăzi s-a desfășurat evenimentul “Aripi de Eroi însoțiți sub Tricolor”, eveniment organizat și desfășurat de către Fundația “Grigore Baștan”.

👉Alături președinta Fundației “Grigore Baștan,” Valentina Baștan, la miting a participat conducerea raionului, în persoana Președintelui Cristian Cainarian , primarul comunei Coșcodeni, Vitalie Gîrbu, primarul or. Sîngerei, Arcadie Covaliov, președintele comisiei consultative Învăţămînt, cultură, sport, tineret, ocrotirea sănătăţii, probleme sociale, turism şi culte, Ion Roșca, Evghen Gorodenco, șef Secția Administrativ Militară Sîngerei, funcționari publici, ofițeri în cadrul Detașamentului de poliție cu destinație specială „Fulger”, elevi, cadre didactice cât și localnici.

📣Evenimentul a debutat cu saltul parașutiștilor din Detașamentului de poliție cu destinație specială „Fulger”, ulterior oficialii s-au deplasat la placa memorială a acestuia. În continuare, președintele raionului, Cristian Cainarian a rostit un mesaj de recunoștință și înaltă apreciere pentru eroismul, sacrificiul, curajul și bărbăția de care a dat dovată eroul Grigore Baștan.

👉Ulterior, mesaje emoționante de mulțumire, apreciere și recunoștință au fost rostite și de către primarul comunei Coșcodeni, Vitalie Gîrbu și Dumitru Scoropat, președintele Asociației Teritoriale a veteranilor conflictului armat din Afganistan.

Reamintim că Grigore Baștan a făcut parte din prima companie de parașutiști militari din armata română, subunitate înființată la 10 iunie 1941, iar în anul 1944 participând la luptele din nordul Bucureștiului. În anul 1950 și-a adus o contribuție esențială la reînființarea primului batalion de parașutiști și a avut un aport valoros la dezvoltarea pe noi baze a acestei specialități militare, în pregătirea a mii de parașutiști militari. În anul 1971 devine primul general parașutist din armata română și va conduce destinele parașutismului militar românesc până la trecerea în rezervă în anul 1979.