Fără categorie, Media, Noutăți

Întîlnirea reprezentanților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură

Astăzi, la orele 14.00, în sala de ședințe a Consiliului raional Sîngerei s-a desfășurat o întîlnire a reprezentanților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură cu agenți economici, fermieri , primari și alți reprezentanți APL de nivelul I și II din raion. La ședință a participat președintele raionului, dl Grigore Corcodel și reprezentanții AIPA, care sub egida MAIA și în parteneriat cu ODIMM, a lansat luni, 11 aprilie 2022, Campania de informare  AIPA – 2022. Scopul acestei Campanii este absorbția corectă a resurselor financiare și  informarea publicului – țintă privind accesarea fondurilor nerambursabile acordate prin FNDAMR.

Pentru început, reprezentantul ODIMM  a prezentat informația referitor la instrumentul de suport pentru mediul de afaceri, după care a urmat prezentarea proiectelor de subvenționare de către reprreezentanții AIPA, după cum urmează:

-subvenții postinvestiționale;

-subvenții – plăți directe per cap de animal;

– subvenții în avans pentru proiecte start – up;

– subvenții în avans pentru proiecte de dezvoltare rurală;

– subvenții în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare.

S-a menționat despre schimbările efectuate în regulament, asupra măririi sumelor pentru unele măsuri, asupra priorităților pentru ecologizare ș.a

Ulterior, a demarat platforma de discuții  în cadrul cărora mulți participanți și-au arătat nemulțumirea și indignarea în privința unor măsuri din Regulamentul de  subvenționare și în special pentru  divizarea producătorilor în micro, mici, mijlocii și mari, numindu-se mari cei ce gestionează o suprafață de teren mai mare de 75 hectare. Alt motiv de nemulțumire a fost excluderea tehnicii de  putere mare din regulament . Dl Serghei Marandiuc și-a arătat nedumerirea de faptul că semănătoarea de forță se subvenționează , însă tractorul ce o trage – nu! „Nu există o coierență, o legătură între măsurile propuse , nu sînt gîndite bine, nu prea au sens, se vede incompetența specialiștilor ce le-au elaborat !” Dl Joian Vladimir, conducător SRL Vadluca, a remarcat faptul că schimbarea Regulamentului atît de frecvent, crează probleme grave pentru beneficiarii care pot să nu se ma regăsească în noile cerințe, după ce au efactuat investiția.  Dl  Cernogal Gheorghe a atras atenția asupra prețurilor extrem de exagerate la combustibil și fertilizanți. Toți agricultorii și-au arătat îngrijorarea în privința  realizării producției care va fi atît de costisitoare  în condițiile acestui an.

În discursul său, președintele raionului, dl Grigore Corcodel a sugerat ca pe viitor , să fie luate în considerație și doleanțele agricultorilor, care sînt de fapt principalii vizați și care știu cel mai bine care sînt adevăratele probleme și pot oferi și căi de rezolvare. Dl Președinte a mai propus  subvenționarea în dependență de investiția efectuată la hectar, adică diferențiată.

Printre alte propuneri expuse la întrunire au fost – subvenționarea pentru litru de lapte, subvenționarea la hectar, scutirea de impozitul pe venit  pentru acest an foarte dificil.

Dl Grigore Corcodel, a mulțumit tuturor participanților pentru implicare, dorindu-le o săptămînă luminoasă, cumpătată plină de bucurii, speranțe fapte bune, aflîndune în preajma Sfintelor sărbători!

Valentina Baciu,

Direcția Agricultură Cadastru și Urbanism